Användarvänlighet (Usability) hos Designonline

Användarvänlighet (definiera) på webben är ett rykande aktuellt ämne för alla e-handlare. Det går inte en dag utan att konsumenter förvånar sig över hur till synes enkla saker i en e-handelsplats görs komplicerade och det slutar med att de avbryter sitt surfande och lämnar i stillhet. Enkelt att ordna kan tyckas men så är dessvärre inte fallet. Här gäller talesättet;


"Det är det enkla som är det svåra"

E-handeln har funnits i drygt 10 år och visst har det hänt en del sedan de första dagarna i början av 90-talet. Under den första vågen har vi fått processerna att fungera rent tekniskt. Numera är det sällan webbutikerna visar s.k. "Error pages" (se nedan) eller "hänger sig" Inte heller logistiken orsakar de problem som man tidigare fick erfara. Funktionaliteten har också ökat en smula, även om det fortfarande är en relativt låg nivå i många e-butiker.


Men nu känner jag, och många med mig, att e-handlare håller på att komma in i ett nytt skede. Kanske är det en andra våg? Kraven från kunderna ökar i takt med att de blir allt mer vana av att handla på nätet.  De accepterar inte längre fel som kan hänföras till låg användarvänlighet, otydlig navigation eller inloggningar i butiker. På tal om inloggning i e-butiker, har du någonsin blivit krävd på personuppgifter i kassan när du går in i en vanlig butik? Det är fortfarande tyvärr en absurd verklighet i många e-butiker.


Designonline har alltid, och kommer fortsättningsvis att lägga mycket kraft på att du som kund ska känna att det är roligt, givande och enkelt att shoppa hos oss. Varje dag lägger vi detalj efter detalj till listan av användarfrågor som vi löser löpande. Ni kan inte ana hur många små, små detaljer som bidrar till att det blir enkelt för kunden att handla hos oss. Varje gång vi hittar en detalj att lösa känns det som en seger.

Men det gäller att vara ödmjuk, man blir nämligen aldrig färdig. 


En del i det arbetet att kompetensutveckla oss i ämnet användarvänlighet är kontinuerligt göra användartester med hjälp av modern teknik. I dagarna har vi därför varit i London för att träffa världsledande konsulter inom området.  I tre dagar har vi grillats i användarvänlighet och vi tagit till oss de senaste rönen inom området.


Det är också startskottet i arbetet att tillsammans med våra kunder skapa en banbrytande e-handelsplats för design och inredning som möter kraven från morgondagens konsumenter.  Har du redan nu tips vad som kan ingå i denna så är du välkommen at höra av dig direkt till mig på e-postadress [email protected] 

Jag lovar att lyssna noga på dina förslag.


Välkommen.


PCI DSS, Nytt regelverk för säkrare e-handel

Från årsskiftet 2009 genomfördes krav på förändringar för e-handlare.  Förändringarna innebär att de allra flesta e-handlare inte längre kommer att hantera kundernas kredit-/Betalkortsuppgifter direkt i den egna webbplatsen om de inte följer de nya reglerna för PCI DSS. 

Förändringen innebär att det blir säkrare och nästintill omöjligt för obehöriga att tillskansa sig kortuppgifter hos e-handlarna.  Det nya regelverket är strikt och genomförs över hela världen och kommer att leda till att risken för stöld av dina kortuppgifter minskar ordentligt när du handlar med kort på nätet. 

Hur märker du då skillnaden? Jo, när du från den 1 januari 2009 handlar hos en e-handel i Sverige och väljer att betala med kreditkort så förflyttas du till en så kallad PSP, Payment Service Provider som är PCI DSS certifierad. I Sverige finns det flera sådana, Auriga Payment, DIBS, Samport mfl. 

I och med förflyttningen hamnar du på en annan webbadress, den adress som betalväxeln har och när transaktionen är klar kommer du åter till webbutikens kvittosida.  Enkelt kan tyckas men undertill sker många olika transaktioner inom loppet av ett ögonblick.

De nya regelverket innehåller inget skydd för dina personuppgifter så det är fortfarande viktigt att webbutiken har krypterad kommunikation när det gäller personuppgifter. Titta därför alltid efter säkerhetscertifikatet och att det är giltigt när du lämnar ifrån dig e-postadressen och andra personuppgifter. Se bild nedan

None


Införandet av PCI DSS är ett viktigt steg i att säkra dina uppgifter på nätet och kommer att leda till en säkrare e-handel i hela världen.  Jag är också övertygad att det kommer fler initiativ i säkerhetsfrågor som driver utvecklingen framåt. Vi bevakar därför ämnet löpande för att alltid kunna erbjuda den högsta säkerheten för att du som kund ska känna tillit till vår verksamhet.

hits